Home Contact

Historisch kader

Bevrijding van België 1944 - Oost- en West- Vlaanderen

6 juni 1944, D-Day. De Geallieerden openen hun front in het Westen en landen in Normandië.

Er zijn echter twee maanden nodig om de weerstand van de vijand in de regio te breken en Parijs wordt bevrijd op 25 augustus.
De Geallieerden gaan in de achtervolging van het Duitse leger dat zich naar België terugtrekt om daar de lijn Schelde - Albertkanaal tot aan Maastricht en Aken te consolideren en om aan te sluiten met de Siegfried linie.
Na de bevrijding van de Franse hoofdstad trekken de Brits-Canadese strijdkrachten van de 21ste Legergroep (het 1ste Canadese leger en het 2de Britse leger) onder bevel van Veldmaarschalk Montgomery naar het Noorden.
Het 2de Britse leger kan zeer snel doorstoten en zij bevrijden Brussel op 3 september 1944. Antwerpen volgt op 4 september. Op 13 september wordt Gent bevrijd.

Het 1ste Canadese leger dat oprukte langs de kustlijn ondervond echter veel meer weerstand, maar ze slagen er in om op 12 september Brugge te bevrijden.
Ondertussen zal het 15de Duitse leger zich terugtrekken ten zuiden van de Schelde in Zeeuws-Vlaanderen op de lijn Zeebrugge, Sint-Laureins, Philippine, Kloosterzande. Tijdens “Operatie Switchback” wordt dit gebied door het 1ste Canadese leger bevrijd, waarbij de inwoners van het Meetjesland zwaar op de proef worden gesteld.
Het zal tot 3 november duren vooraleer Zeebrugge als laatste gemeente van België de vrijheid herwint.